Logo
Print this page

Türkiye'nin girişimi sonuç verdi: Bosna'ya AB ve NATO üyeliği yolu

BosnaBosna Hersek'e NATO üyelik yolunun açılabilmesi için yoğun çaba sarf eden Türkiye, amacına ulaşıyor. NATO toplantısı yolunda Zaman'ın sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İttifak'ın istediği üç şarttan ikisinin yerine getirildiğini üçüncüsünün ise gelmek üzere olduğunu söyledi. Son şartın da sağlanmasıyla üyelik kapısının açılacağını söyledi. 

 

Türkiye'nin yoğun diplomasi trafiği ile sürdürdüğü Balkan politikası meyvelerini vermeye başladı. BosnaHersek açısından hayati önem arz eden iki konuda önemli adımların atılması Türkiye'nin aldığı inisiyatifler neticesinde gerçekleşti. Bunlardan ilki BosnaHersek'e tam üyelik yolunu açacak 'Üyelik Eylem Planı' kapsamında NATO'nun dışişleri bakanları seviyesinde yapacağı toplantıda 'evet' kararının çıkması bekleniyor. Toplantıya katılmak için Estonya'nın başkenti Tallinn'e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu konuda başta ABD olmak üzere birçok NATO üyesi ülkelerle beraber Türkiye'nin de BosnaHersek üyeliğine destek vereceğini söyledi. Brüksel'den Tallinn'e geçerken uçakta Zaman'ın sorularını cevaplayan Davutoğlu, BosnaHersek'in NATO üyesi olma yolunda önemli bir eşiği atlatmasının bu ülkedeki istikrar ve güvenlik açısından önemli olduğunu söyledi. "NATO, kendisine üye ülkeler için toprak bütünlüğü garanti etmektedir." diyen Dışişleri Bakanı, Tallinn'deki karar sonrası BosnaHersek'teki ayrılıkçı eğilimlerin azalacağını vurguladı. 

30 Mart'ta Sırp Parlamentosu tarafından kabul edilen ve 1995'teki Srebrenika katliamı konusunda özür beyan eden kararda da Bosna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyulduğunu belirten Davutoğlu, Sırbistan dahil olmak üzere tüm Balkan ülkelerinin BosnaHersek'in NATO üyeliğine destek verdiklerini söyledi. 

En son olarak Aralık 2009'da yapılan NATO zirvesinde, Bosna'nın resmi başvurusu reddedilmiş, Türkiye'nin zirveyi kilitlemesinin ardından Üyelik Eylem Planı'na yakın 'Yoğunlaştırılmış Diyalog' kapsamında Bosna askeri ittifaka alınmıştı. Tallinn'deki zirvede ise Bosna'nın Üyelik Eylem Planı'na katılmasına kesin gözüyle bakılıyor. "Bu artık olacak mı sorusundan ne zaman olacak sorusuna dönüştü." diyen Ahmet Davutoğlu, NATO tarafından ileri sürülen üç şarttan ikisinin yerine getirildiğini, üçüncüsünün ise gelmek üzere olduğunu söyledi. "En kötü ihtimalle 'bu son şart yerine geldiği andan itibaren BosnaHersek NATO'nun resmen Üyelik Eylem Planı'na katılmıştır' şeklinde bir deklarasyon çıkacaktır." diyen Bakan Davutoğlu, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmelerde olumlu mesajlar aldığını söyledi. 

NATO'nun öne sürdüğü şartlardan Bosna'nın Afganistan'daki NATO yönetiminde uluslararası güvenlik gücüne katkı sağlaması geçtiğimiz hafta Bosna kolektif başkanlığı tarafından onaylanmıştı. İkinci olarak öne sürülen şart ise komünist Yugoslavya döneminden kalma ve yaşından dolayı ciddi tehlike oluşturan taşınabilir silah ve mühimmatın imha edilmesi konusu da Bosna başkanlığı tarafından yerine getirildi. Son olarak ülkede farklı alt yönetim birimleri kontrolünde bulunan askeri tesis, eğitim sahası, karargah gibi taşınmazların mülkiyetinin kayıt altına alınması ve net bir şekilde sahipliğinin devlete geçmesi konusunda ise çalışmalar sürüyor. Bu şartın da yerine gelmesi halinde BosnaHersek'in üyeliği önünde engel kalmıyor. 

AB ÜYELİĞİ PERSPEKTİFİ 

Türkiye, Bosna açısından önemli bir çıpa olarak gördüğü Avrupa Birliği üyeliği konusunda da somut adımlar atılmasının üzerinde duruyor. Bu bağlamda 2 Haziran'da Saraybosna'da yapılacak ABBatı Balkanlar Konferansı'nda Boşnaklara AB'de vize muafiyeti getirilmesi yönünde baskı uyguluyor. 

AB dönem başkanı İspanya öncülüğünde yapılacak toplantıda bu kararın çıkması bekleniyor. Davutoğlu salı günü Belgrad'da bir araya geldiği İspanyol Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile bu konuda görüş alışverişinde bulundu. Ertesi gün Brüksel'de AB Genişleme Komiseri Stephan Füle ile yapılan görüşmede de Davutoğlu konuyu gündeme getirdi Geçtiğimiz yıl Sırp ve Hırvatlara vize muafiyeti getiren AB, BosnaHersek ve Arnavutluk'a bu hakkı tanımamış ve buna pasaportların güvenli olmadığını gerekçe göstermişti. BosnaHersek, bu konudaki tüm eksiklikleri yerine getirdiğini söyleyerek, hazirandan itibaren kendilerine de vize muafiyeti beklediklerini söylüyor. ABDULLAH BOZKURT,TALLİNN

Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!