Makedonya ve Türkiye Devlet Tiyatroları Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Makedonya Ulusal Tiyatrosu ve Milli Kurum Türk Tiyatrosu ile kültürel değişim alanında işbirliği protokolü imzaladı.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Makedonya Ulusal Tiyatrosu ve Milli Kurum Türk Tiyatrosu ile kültürel değişim alanında işbirliği protokolü imzaladı.
Makedonya’da 21 Aralık Türkçe EğitimBayramı kutlamaları kapsamında, 20 Aralık’ta Kırçova’da tiyatro gösterisi düzenlendi.
Koço Ratsin Kültür Evinde gerçekleştirilen etkinliğe, Kırçova Belediyesi Meclis Başkanı Kamil Aliu, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Başkanı Tahsin İbrahim ve yönetimi, dernek başkanları, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda Kırçovalı katıldı.
Tiyatro gösterisi öncesi açıklamalarda bulunan MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, Kırçova’yı Makedonya Türklüğünün merkezi olarak nitelendirdi.
İbrahim, “Bizi birbirimize bağlayan en güçlü bağımız Türkçemizdir. Anamızın ak sütü kadar helaldir Türkçemiz bizim. Dolayısıyla helal olan Türkçemize sahip çıkmamız hem bizim hem velilerin hem de bunun yaşatılması ve yaygınlaştırılması için öğrencilerimizin görevidir” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, “Hayal Kahvesi” isimli oyun sergilendi. Meddah tiplemesi, ortaoyunu ve Karagöz ile Hacivat katılımcıların büyük beğenisini toplarken, Cem Karaca tiplemesiyle de söylenen şarkılara eşlik edildi.
Konuşmaların ardından Ankara’dan gelen Müstakil Sahne Sanatları ve Eğitim Derneği (MÜSSED) Feyzi Alem’in Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, AA’ya yaptığı özel açıklamada, Türkiye’den bir tiyatro ekibinin 1938 yılından sonra ilk kez bu şehre gelmesinden dolayı memnun olduklarını söyledi.
İkiler, “Bizden kilometrelerce uzakta çocuklar Türkçe öğreniyormuş. Bayram havası var. İşte biz de burada bu güzel Türkçenin içinde sizlerle birlikteydik” diye konuştu.
Kırçova’daki etkinlik, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle, MATÜSİTEB tarafından organize edildi.
-21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı
21 Aralık 1944’te Makedonya’da yaşayan Türklerin eğitim haklarını kazandığı gün olarak kaydediliyor.
15 Şubat 2007 yılından itibaren, bu gün Makedonya Türklerinin resmi bayramı olan kutlanıyor. Merkezi kutlamalar yarın Üsküp’te gerçekleşecek.
Alıntı: Yeni Balkan
64 yıldır Türk tiyatrosuna hizmet eden Makedonya Milli Kurum Türk Tiyatrosu’nun belgeseli çekildi. “Balkanların Kalbindeki Sahne” adlı belgesel 8-12 Mayıs’ta TRT Belgesel Günleri’nde izlenebilecek. Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sını 1979’da sahneleyince Avrupa’da ve tüm dünyada dikkat çeken tiyatro, bugüne kadar yaklaşık 300 oyun sahneledi.
Makedonya'nın resmi tatil günü "Az. Kliment Ohridski" vesilesiyle, aynı ismi taşıyan ödül bu yılki sahiplerini buldu.
Tataristan'ın Kazan şehrinde ikincisi düzenlenecek olan "Türkvizyon" şarkı yarışmasında Makedonya'yı temsil edecek olan Kaan Mazhar, Devlet Bakanı Furkan Çako'yla basın toplantısı düzenledi.
Projelerin esin kaynakları bazen dans eden iki dansçı , bazen metro güzergahları çizelgesi , bazen bir bisiklet ve daha bir çok şey olabiliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Makedonya'da düzenlenecek "3. Türk Filmleri Haftası"na Türk sinemasının "Sultanı" Türkan Şoray onur konuğu olarak katılacak.
Türk aktörlerimizden biri olan Salaettin Bilal, Makedonya’da kuşkusuz en iyi aktörlerden biri sayılmaktadır. Sadece Üsküp Türk Tiyatrosunda değil, ülkenin bütün tiyatrolarında sahne alan Bilal, ülke dışına da çıkıp çok sayıda filmde oynamıştır.
Mimarlık mekanların tasarlanması işidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir.
Balkanlar'da Türk edebiyatının usta yazarlarından 80 yaşındaki Makedonyalı araştırmacı, yazar Fahri Kaya'ya, Kosova'da Türkçem dergisi tarafından ödül verildi.
Osmanlı/Venedik ilişkilerinin bilinenin ötesinde çok derin oluğunu söylüyor İtalyan tarihçi Dr. Vera Costantini. Türk tarihçileri, saklı ortak geçmişi aydınlatmak için İtalya’daki zengin Osmanlı arşivlerinde çalışmaya çağırıyor.