Logo
Print this page

Genç mimarlar Üsküp'ü güzelleştiriyor

Genç MimarlarMimarlık mekanların tasarlanması işidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir.

İnsan barınmak için yaşamak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde yaratır. Üsküp’te 2007 yılında iki mimar fakültesi mezunu Bekir Ademi ve Betim Zekiri tarafından kurulan "2b architects" şirketi yaptıkları projeler ve çalışmalar ile kendilerinden söz ettirmeye başladılar. Üsküp’te Vardar nehrinin kıyısında yapılan plajların mimarı olan genç mimarlar, moder mimarinin temsilcileridir.

Şiketiniz hakkında kısa bilgi verebilir misiniz?

Şirketimizin temel etkinliği, günümüze uyum sağlayan, çağdaş Mimarlığın temel prensiplerine uygun mimari projeler üretmektir. Bütün engellere rağmen "2b architects" mimarlık aracılıyla insanların psikolojisine, sosyal hayatına, kültür ve gelişimine pozitiv olarak etki edebilecek projeler üretmeye kararlı olup, mimarlıkta 21’ci yüzyıl insanının ulaşmış olduğu yüksek standartlara ayak uydurma doğrultusunda  çaba  gösteren bir şirket konumundadır. Sonuç olarak stratejimiz bakımı ve kullanımı sorunsuz, işlevsel, akılcı ve ozgün yapılarla ilgilidir. Mimarlıktan öte senografi tasarımları, bilbord, afiş tasarımları gibi çalışmalarımız olmuştur.

Çalışmalarınızdan söz edebilir misiniz?

2003 yılından itibaren değişik alanlarda projelerimiz mevcuttur. 2008 yılından itibaren mimar Besian Mehmeti’yle de beraber çalışmalarımız olmuştur. Projelerin çoğu inşa edilmiştir:  Değişik kullanımlı ve değişik büyüklükte evler, villalar,  iş ve yaşam karışımı binalar, motel , kültür merkezi, camiler, tiyatrolar, ilk okul, orta okul, üniversite kampüsü, yarışmalarda kazanılan birkaç proje ...

Çalıştığınız alanda gördüğünüz sıkıntılar neler?

Mimarlık konusunda müşterilerimizin pek fazla bilgi edinmemiş olmaları, mimarlığı bir sanat ve ilim dalı olarak değerlendirmeyip," başımın üstünde bir çatı olsun yeter" anlayışı, "onun bunun yapısı gibi benim de olsun" gibi istekleri, gördüğümüz sıkıntılardan bazılarıdır. Mimarlığa karşı devletin de sağlıklı bir stratejisi olmaması, mimarlıkla ilgisi olmayan ve mimarlığı hafife alıp, mimari  projelere müdahale eden yatırımcıların da mimarlığın gelişmemesinde  doğrudan doğruya negatif etkileri  vardır.

Sizce Makedonya’da inşaat sektörü nasıl durumda?

Makedonyada inşaat sektörünün büyük bir kısmı, kaliteyi bir yana bırakarak devlet kurumlarının ve belediyelerin çatısı altında çalışanlardır. Bu durum inşaatın yanlış yolda ilerlemesine yol açarken, Makedonyanın diğer ülkelere kıyasen de yapılaşmada geri kalmasına sebep oldu. Bu durum aynı zamanda, zamanımıza yakışır yapılar üretmek isteyen mimarlara da büyük bir darbedir. Uluslarası alanda ad yapmış mimarlar, "Makedonya Mimarlar Odası" ve diğer benzer kuruluşlar vatandaşlarını bu konuda bilinçlendirmesi ve eğitmesi kaçınılmaz bir görev olduğunun kanaatindeyiz..

Üsküp belediyesinin Vardar nehrinin kenarında ki ‘plaj’ projesini sizin şirket kazandı. Bu projede kimlerle beraber çalıştınız? Projenin oluşmasındaki etkenleri anlatabilir misiniz?

Üsküp Belediyesi tarafından açılan "Vardar nehri kenarında plaj" ya da "şehir plajı"  olarak bilinen yarışmada birincilik ödülünü kazandık. Bu projenin hazırlanması tamamen bize aittir. Projenin oluşmasında "çağdaş mimarlık anlayışı" en büyük etkenlerden biriydi, yani yarışma koşullarından biri olan : plaj çadırlarıyla bir proje hazırlamak bize "klasik plajları" andırdığı için, tamamen değişik bir konsept üretmeye karar verdik. Her nekadar yaptığımız bu atlama görünürde projemizin kazanma şansını azalttıysa, modern bir konsepti savunmaya kararlıydık. Herşeyden önce kentsel bir tesisat (urban installation) konumunda olan  bu konstruksiyon ve tasarım , plajdan öte daha fazla spor, sosyal ve kültürel etkinlıklerin gerçekleşmesi için düşünülen bir projedir,  içeriğinde ise Organik değerleri, değişik topografilere adabte edilebilir mekanizması, proposyonel ve geometrik evrimi olan bir  projedir. "Urban Beach" olarak bilinen bu ve buna benzer projelerin dünya metropollerinde önemi büyüktür, hatta bazen bu gibi tasarımlar şehirleri ister mimarlık alanında ister diğer kültür alanlarında  temsil etmesinde  büyük katkıları vardır... Bu gerçekleri göz önünde bulundurarak bu projeyle Üsküp şehrine az bile olsa katkımızın dokunduğuna inanıyoruz.

Vardar’ın kenarında birkaç plaj daha inşa edilecek, onlar aynı sizin mimariniz mi?

Bu doğrultuda bir bilgimiz yok. Fakat eğer bizim modelimize benzer başka bir plaj hazırlanacaksa, o zaman yeni inşa edilen plaj projesiyle sahiplendiğimiz "şahsi patent" kanununa uygun yapılacaktır.

Belediye başkanına karşı çıkanlar oldu, sizce bunun sebebi neydi?

Başta meydana gelen önyargı ve eleştirilerin sebebi, beklentilerin bilinen klasik plaj doğrultusunda olmasıydı. Halbuki bu tasarımın herşeyden önce mimari değerleri olması  eleştirilerin başka yöne sapmasına neden olmuştur.

Mimari okumak isteyen gençlere neler tavsiye edersiniz?

Mimarlığa girmeden önce Mimarlığı sevsinler, sanat ruhlarını geliştirsinler, mimarlıkla zengin olurum düşüncesinden uzak dursunlar, çünkü mimarlık herşeyden önce büyük bir hizmettir, insanların yaşam şeklini değiştirebilecek kadar hassas bir mekanızmadır.NİYAZİ İSMAİL,ÜSKÜP

Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!