Logo
Print this page

Makedonya Türklerinin Milli Bayramı coşkuyla kutlandı


Makedonya Türklerinin Milli Bayramı olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı bu yıl 3. kez coşkuyla kutlandı.

Türkçe Eğitim Bayramı Merkezi kutlama töreni "Boris Traykovski" Spor salonunda yapıldı. Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) organizasyonu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Bursa Belediyesinin katkıları ve destekleriyle gerçekleştirilen merkezi kutlama törenine çok sayıda davetli katıldı. Eğitim Bayramı vesilesiyle 3. Uluslararası Türkçe Eğitim Günü Sempozyumu da düzenlendi.

 

Gruevski: Türkler iki ülke arasındaki ilişkilerde köprü vazifesi görmektedir

Merkezi kutlama törenine katılan Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türklerin Milli Bayramını kutladı. Gruevski Makedonya'da yaşayan Türk Etnik topluluğun iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir unsur teşkil ettiğini ve bu bayramın kutlamalarına katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Makedonya hükümetinin bu topraklarda yaşayan Türklerin sıkıntılarını çözmeye yönelik gayretlerinin olduğunu kaydeden Gruevski, "Makedonya Türkleri dost Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimizde önemli bir köprü vazifesini görmektedir. Türkler Makedonya Cumhuriyetinin sadık vatandaşlarıdır. Her zaman yapıcı unsur olan Türkler, bu ülkenin demokratik gelişimi için katkıda bulunmuş ve her zaman yapıcı unsur olmuştur. Makedonya Hükümeti bu topraklarda yaşayan Türklerin kültürlerinin, eğitim haklarının ve diğer hakların muhafaza edilmesi için gerek maddi gerekse de manevi planda destek vermiştir ve devamda da verecektir. Türk Tiyatrosunun inşaatı için destek veren hükümetimiz bu yılki bütçesinden önemli bir miktarda mebla temin etmiştir. Ayrıca Türk Kültür Merkezinin açılması konusunda da ciddi gayretlerimiz vardır. Türkiye Cumhuriyeti bizim hem dostumuz hem de en büyük müttefiğimizdir. Bu ilişkilerimiz her alanda devam etmektedir. Bizi birbirimize bağlayan ve ortak değerlerimiz olan kültürel ve tarihi değerler çerçevesinde ikili ilişkilerimizi devam ettirmekten dolayı mutluluk duyacağımızı ifade etmek istiyorum. Bu bağlamda Hükümet olarak Makedonya'daki Türklerin genel konumunun düzeltilmesi için hep beraber çalışarak gayret göstereceğimize inanıyorum. Farklılıklarımız ortak değerlerimizdir." şeklinde konuştu.

Nezir: Dil, kültürün temeli ve taşıyıcısıdır

"Toplumları millet haline getiren en önemli özellik dildir. Dil, kültürün temeli ve taşıyıcısıdır. Dili yok ettiğiniz takdirde milli ruh ve kültür diye bir şey kalmaz. Bu sebeple dili korumak, koruyucu tedbirler almak önemlidir." diye konuşan Devlet Bakanı Hadi Nezir, "Biz de atalarımızın 1944?te kazandıkları bu mücadeleye koruyucu tedbirler almak istedik ve o tarihi bugün bayram havasında, kutlamalar ile Makedonya Cumhuriyeti Anayasasında yer alan bir Milli Bayram olarak kutluyoruz. Makedonya?da anadilde eğitim anayasal bir hak olmasına rağmen Türkler?in bir çok eğitim sorununu halen halledilmemiştir. Günümüzde, daha çok Türkçe okulların açılması, daha çok Türkçe eğitim kadronun atanması ve daha çok Türkçe ders kitaplarının basılması gerekmektedir. Bazı bölgelerimizde öğrencimiz çok, şartlarımız kötü. Diğer tarafta şartlarımız iyi, öğrencimiz az. Hep beraber daha yoğun çalışarak, bir taraftan eğitim şartlarımızı düzeltmemiz, diğer taraftan da Türk çocuklarının Türkçe eğitim görmesini tetiklemek için okullarımızdaki eğitim kalitesini artırmamız gerekiyor. Değerli öğretmenlerim ve siz değerli veliler... Bu hususlarda en büyük görev size düşmektedir. Ben de bana düşen görevleri yapmak ve mücadele etmek için her zaman burdayım. Belli sorunların aşılması yanında, mücadele vermemiz gereken daha birçok konu önümüzde durmaktadır.  İnşallah en kısa zamanda  sorunlarımıza kesin çözümler bulacağız." dedi.

Okçal: 21 Aralık Türkçe eğitim bayramı soydaşlarımızın kardeşlik ve birlik içerisinde hareket etmeleri için büyük bir fırsattır

Makedonya'daki Türkleri birlik içerisinde görmenin mutluluğu içerisinde olduğunu kaydeden T.C. Üsküp Büyükelçisi Arslan Hakan Okçal, "Çok etnikli yapıya sahip Makedonya'da yaşayan Türklerin edindikleri konumun adeta bir simgesi olan 21 Aralık Türkçe eğitim bayramı soydaşlarımızın kardeşlik ve birlik içerisinde hareket etmeleri için büyük bir fırsattır. 21 Aralık aynı zamanda Balkan Türklerinin ortak davası olan ana dilde eğitim konusunu gündeme taşımasıdır."dedi.

Baki: Türklerin eğitimdeki sıkıntıları çözüm bekliyor

"Makedonya Cumhuriyetinin kuruluşunda her türlü fedakarlıkta bulunan ve bu devletin kuruluşundan günümüze kadar sadık vatandaşları olan Türklerin ilk devlet bayramı olarak kutlanan 21 Aralık Makedonya Türklerinin Eğitim Bayramı tarihi bir öneme sahiptir. Makedonyadaki Türklerin ikinci dünya savaşından sonra devlet tarafından verilmiş en önemli haklarından biri de Türkçe ana dilinde eğitim hakkıdır." diye konuşan MATÜSİTEB Genel Başkanı Süleyman Baki, Makedonyadaki Türklerin birçok alanda yasal mevzularda sıkıntı yaşadığını, eğitim bayramının kutlandığı şu dönemlerde Türklerin eğitim alanında birçok sıkıntıyla karşılaştığını ve bu sıkıntıların çözüm beklediğini kaydetti. Baki devletin temel vazifesini yerine getiremediğini ve eğitim temel düsturu olan Türkçe kitapların bile basılmadığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, bir Balkan ülkesinde istiklal marşını dinlemenin kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu ifade etti. Rumeli kültürünün yansıtıldığı ve canlı tutulduğunu kaydeden Mercan, Türkiye Cumhuriyetinin her zaman Makedonya'nın ve Makedonya Türklerinin yanında olacağını ifade etti.

Boris Traykovski Spor Salonunda gerçekleştirilen 21 Aralık Türkçe Eğitim Merkezi töreninde Cumhurbaşkanı George İvanov, T.C: Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, T.C. Devlet Bakanı faruk Çelik, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı birer kutlama mesajı gönderdi. Kutlama programında eğitime katkıda bulunan kurum, kuruluş ve şahıslara plaket verildi.ENİS EMİN, KEMAL MURAT ÜSKÜP

Last modified onFriday, 31 October 2014 22:24
Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!