Logo
Print this page

"Tefeyyüz" ilköğretim okulu kuruluşunun 125. yılını kutladı


Üsküp'ün "Tefeyyüz" ilköğretim okulu kuruluşunun 125. yıldönümünü törenle kutladı. Üsküp Türk Tiyatrosunda yapılan kutlamaya çok sayıda davetli katıldı.

Kutlama programında "Tefeyyüz" öğrencileri tarafından hazırlanan program beğeniyle izlendi. Kutlama programında konuşan okul müdürü Gönül Bayraktar, çok önemli bir günde bir araya geldiklerini ve okulun kuruluş tarihi ile alakalı uzun zamandır gerek sözlü, gerekse yazılı bir şekilde bilgilerin ortaya atıldığını söyledi. "Tefeyyüz" ilköğretim okulu tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 1880'li yıllarda Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Türk okulu olarak kurulmuştur. 2. Dünya savaşında eğitimine 4 yıl ara vererek, Tefeyyüz ilköğretim okulu yeniden çalışmaya başladı ve Türkiyede kullanılan alfabeyi benimseyerek eğitimini Türkçe olarak sürdürdü." diye konuşan Bayraktar, okulun kuruluş tarihinin belirlenmesi ile alakalı birçok araştırmanın yapıldığını, kuruluş tarihinin Osmanlı dönemine mukabil ettiğini ve bu nedenle bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenerek tarihi konusunda kesin bir delil ortaya koyulduğunu ifade eden Bayraktar, bu teklifin öğretmenler kurulu tarafından kabul edilerek onaylandığını ifade etti. Bayraktar okul gününün 15 Ekim 1884 yılına tekabül ettiğini de sözlerine ekledi.

Tefeyyüz ilkokulunun sadece Üsküplülerin değil, Makedonya'daki Türklerin bir gurur kaynağı olduğunu ifade eden Devlet Bakanı Hadi Nezir, bir hafta önce 21 Aralık milli bayramının kutlandığını bir haftanın ardından Türklerin ikinci bir bayramı olan Tefeyyüz ilköğretim okulunun kuruluşunun kutlandığını belirtti. "Milleti millet yapan eğitimdir. Bu nedenle eğitime büyük önem vermemiz gerek" diyen Nezir, bu okuldan çok sayıda aydın, esnaf, zanaatkâr, sanatkâr ve bilim adamının yetiştiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Arslan Hakan Okçal Makedonya Türkleri açısından büyük değer arz eden Tefeyyüz gibi çok köklü bir eğitim kurumundan mezun olduğunu belirterek böyle bir okulu ayakta tutanları, eğitim sürecine katkıda bulunanları tebrik etmek istediğini vurguladı. Tefeyyüz gibi kurumların toplumun yüce çınarları olduğunu kaydeden Okçal, "umudum bu gibi çınarların daha nice yıllara bu şekilde hatta daha da gelişerek, daha da güçlenerek etraflarına ışık saçmalarını ve toplumlarını yüceltmeleridir". dedi.            

Bu okula ilk adımlarını attığını, ilk işine bu okulda başladığını ve her şeyini bu okula borçlu olduğunu belirten Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Konsolosu eğitimci Zerrin Abbas, Tefeyyüz'ün Osmanlı döneminde kurulmasından dolayı mutlu ve gururlu olduğunu ifade ederek, ilk defa bu sahneye 1984 yılında Tefeyyüz'ün bir okul günü kutlaması nedeniyle çıktığını ve çok heyecanlandığını söyledi. Ondan sonra çok sayıda konuşma, panel, sempozyum ve birçok açık toplantılara katıldığını ve heyecanlanmadığını ancak bu akşam 1984'teki gibi heyecanının yine yükseldiğini vurgulayan Abbas, "Heyecanımın birinci nedeni, bu okulun Osmanlı dönemine ait bir okul oluşunun teyid edilmesidir. Heyecanımın ikinci nedeni de şudur. Bu okul rahmetli babamın okuduğu ders verdiği okul, ablamın öğretmenlik yaptığı okul ailemin çocuklarımın okuduğu okul. Eğitime ilk adımlarımı bu okulda attım. İş hayatıma ilk defa bu okulda başladım. Bu okulda çok mutlu günler yaşadım." şeklinde konuştu.

"Amacı doğruyu göstermek, çalışmak, başarmak ve yükselmek olan, bozkırlara ışık tutan, karanlığı aydınlatan, geçmişi unutmayıp geleceğe sıkı ellerle tutunan bir güneştir Tefeyyüz" diyerek konuşmasına başlayan Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Kurulu Başkanı Melek Aras, "Bir eğitim kuruluşu için 125 yıl dile kolay değil. Hem bu şehri, hem de bu güzel ve tarihi şehrin mensupları, Üsküplüleri, bu eğitim kuruluşunu 125 yıl yaşattıkları için tebrik ediyorum. Tefeyyüzü daha nice yıllar yaşatmalarını da yürekten temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

ENİS EMİN, KEMAL MURAT,ÜSKÜP

Last modified onFriday, 31 October 2014 22:22
Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!