Logo
Print this page

Dr.Sead Zeynel "Toplumsal Sorunları Çözmede Kolaya Kaçıyoruz"

İslam Kalkınma Bankası Makedonya’da 20 yıldır faaliyet göstermekte. İKB faaliyetleri kapsamında öğrencilere eğitimlerini tamamlamaları için burs da veriliyor. Kendisi Doktor olan Sead Zeynel, İKB’dan burs alan öğrenciler arasında yer alıyor.

Zeynel aynı zamanda iki yıl önce faaliyete geçen İKB mezunları derneğinin de başkanlığını yapmakta. Yakın bir zamanda Üstün liderlik ödülüne layık görülen Zeynel elde ettiği başarı, dernek faaliyetleri ve İKB burs faaliyetleri konusunda gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. İşte Zeynel’in ifadeleri...

 

"İKB bursları Makedonya vatandaşlarına açıktır.."

 

“İslam Kalkıma Bankası (IKB), Birleşmiş Milletlerden sonra ikinci en büyük hükümetler arası organizasyonlardan biri olan İslam Birliğinin (IB) bir kuruluşudur. İslam bankasının amacı üye ülkelerin ve müslüman toplulukların bulunduğu üye olmayan ülkelerde ekonomik gelişmeyi ve ilerlemeyi sağlamaktır. Bölgede İslam birliğine üye iki ülke bulumaktadır bunlar Arnavutluk ve Türkiye’dir. Makedonya, Birliğin içerisinde müslüman toplulukların yaşadığı üye olmayan ülkeler statüsündedir. İslam Bankası’nın Makedonyada ortaklaşa işbirliği yürüttüğü paydaş kuruluşlar vardır ki bunlardan birisi de Makedonya Cumhuriyeti İslam Birliği’dir. Ayrıca İKB ülkede resmi olarak burs dağıtma faaliyetlerini de yürütmektedir. Öğrencilere dağıtılan “Qard Al Hasana” adında burslar faizsiz olarak verilmektedir. Öğrenciler öğrenim dönemleri boyunca aldıkları bursları mezun olduktan ve çalışmaya başladıktan sonra bulundukları ülkedeki İKB'nin partneri olan vakıflara geri ödemektedirler. Sözünü ettiğimiz burslar Makedonya yaşayan vatandaşlarımız için kullanıma açık durumdadır. İKB tarafından verilen burslar tıp, elektronik ve mühendislik gibi teknik fakültelerde eğitim alan öğrencilere verilmektedir. Bunların dışındaki bölümlerde yer alan öğrenciler bu burstan yararlanamamaktadır. Ben şahsen bu burslardan yararlananlar arasında yer almaktayım. Şu anda aldığım bursu geri ödemekteyim.

 

“Amacımız toplumun kalkınmasına yönelik projeler üretmektir...”

 

İKB bizlere sadece doktor yada mühendis olmamız için burs vermiyor, bizlerin ülkelerimize sadık birer vatandaş olmamızı ve iş hayatımız dışında toplumumuza en iyi şekilde hizmet etmemizi telkin ediyor. Örneğin ben bir doktor olarak sadece hastane içerisinde görevimi yürütmekteyim. Fakat, hastane dışındaki bazı projelere de imza atabilirim. Çünkü bir toplumun sorunlarını o toplumun yerlisi olan insanlar daha iyi bilmektedir. Biz kendi başımıza neden proje üretemeyelim? Ülkedeki eğitim sistemi, ekoloji ve halkın daha da bilinçlendirilmesi konusunda büyük projeler hakkında neden konuşmuyoruz? Dernek olarak bizim amacımız toplumun kalkınması adına projeler üretmek olacak. Benim ortaya attığım bir proje olan rehberlik programı bulunmaktadır. Bu program doğrultusunda ekonomik durumu iyi olmayan ailelerden gelen ve kendilerini geliştirebilme potansiyeli yüksek olan öğrencilere destek vermekteyiz. Birinci ve ikinci yılında başarılı olan öğrenciler sonrasında ise bu program dahilinde alanında uzman olan kişilerle bir araya getirildi. Böylece bu öğrencilerin daha başarılı olmaları ve kendi gelişimlerine katkı sağlamaları için alan açılmaktadır. Örneğin, eğer öğrenci okulunda başarılı fakat ingilizce bilmiyorsa, danışman bu konuda kendisini geliştirmesi yönünde tavsiyeler ve çözüm yolları önerecektir. Dernek olarak yakın zamanlarda bir panel gerçekleştirdik. “İslam ve Bilimde günümüz bakış açısı ve gelecek için yeni prespektifler” adını taşıyan panelimize Kosova’dan gelen bilim adamı Ali İlyazi de katıldı.

 

“Aldığım ödül ileriki çalışmalarımda beni motive edecek...”

 

Ödülü Cidde’de düzenlenen  İKB’nin 40. yılının kutlandığı, Bill Gates ve Sudi Arabistan Kralı’nın bizzat katıdığı kutlama programında aldım. Bu ödül İKB tarafından her yıl burs verdileri ülke vatandaşlarına  verilmektedir. “üstün liderlik ödülü” adındaki ödül, burs alan eski öğrencilere, topluma yaptıkları önemli katkılar göz önünde bulundurarak verilmektedir. İKB Makedonyada 20 yıldır faaliyet göstermektedir. Şahsen İKB tarafından sadece Makedonya 'da değil Balkanlarda bu ödüle layık görülen ilk kişi olmaktan dolayı mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Bu ödüle İKB merkezlerinin bulunduğu üye olmayan ülkelerden 25 kişi seçildi. Bunların arasında bende yer aldım.. Burada aldığım ödül bu yaptığım çalışmalar konusunda beni motive etti. 

 

Alıntı: Zaman Makedonya

Last modified onThursday, 13 November 2014 21:42
Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!