Logo
Print this page

Makedonya Öğrenciler Yeniden Sokaklarda

İlk protestoya nazaran daha fazla öğrencinin katıldığı protesto yürüyüşünde, Makedonca, Arnavutça ve Türkçe dövizler açıldı ve devlet sınavına karşı sloganlar atıldı.

 

 

Makedonyalı öğrenciler, devlet sınavını protesto etmek için ikinci kez başkent Üsküp'te toplandı.

Üsküplü öğrencilerin yanı sıra Kalkandelen ve diğer şehirlerden gelen binlerce öğrenci, ilk olarak Az. Kiril ve Metodiy Üniversitesi kampusunda buluştu.

Ellerinde devlet sınavına karşı dövizler tutan öğrenciler, "Haydi bize katılın", "Adalet yoksa, huzur da yok", "Şimdi bizi duyacaksınız", "Bu sadece başlangıç" gibi sloganlar attı.

Makedonya meclisine doğru yürüyen binlerce öğrenci oradan Başbakanlık binasına yürüdü.

Öğrenciler, hükümet yanlısı bazı medyalarda protestoları örgütleyen isimlerin fotoğraflarının çevrelenip muhalefet üyesi olduklarının yayınlanmasına binaen, kafalarına kırmızı çemberler geçirdi.

Felsefe Fakültesi öğrencisi Mariglen Demiri, taleplerinin karşılanmaması halinde protestolara devam edeceklerini kaydetti. Demiri, taleplerini yazılı olarak hükümete ilettiklerini ve devlet sınavı teklifinin tamamen geri çekilmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Öğrencilerden Vladimir Delov, yaptığı konuşmada protestolarının partiler üstü ve art niyetli olmadığını belirtti. 2008 yılından bu yana yükseköğretim yasasında 12 değişiklik yapıldığına dikkat çeken Delov, yasanın iyileşmesi için hocalar ve öğrencilere de danışılması gerektiğini söyledi.

Delov, "Biz kararlıyız ve yeni kurallar getiriyoruz. Hızlı reformlar, kör öğrenciler doğurur " ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin taleplerini hükümete ileten öğrencilerden Anastasiya Petrevska, devlet sınavı teklifinin üniversitelerin otonomisiyle çeliştiğini söyledi. Petrevska, eğitim alanındaki reformlara açık olduklarını ve bunun için yetkililerle konuşmaya hazır olduklarının da altını çizdi.

Protestoda, Makedoncanın yanı sıra Arnavutça ve Türkçe dövizler de açıldı.

Öğrencilerin protesto yürüyüşü olaysız sona erdi.

Sıradan vatandaşlar da yoldan geçen öğrencilere alkışlarla destek verirken, bazılarının protesto yürüyüşüne katıldığı gözlemlendi.

Devlet Sınavı nedir?

Üniversite öğrencilerine yönelik uygulanması planlanan devlet sınavı, biri ikinci diğeri de son sınıfta olmak üzere üniversite öğrencilerinin bilgisinin yükseköğrenim boyunca iki kez test edilmesini öngörüyor. Hükümet üyeleri bu sayede eğitimde kalitenin artacağından emin. Ancak devlet sınavının detayları hakkında henüz net bir teklif yok.

Öğrenciler ise devlet sınavının üniversitelerin otonomisiyle çelişmesi ve kendi fikirlerini alınmadan böyle bir hamleye gidilmesi yüzünden tepkili. Eğitim reformlarının, öğrenciler ve akademisyenlerden de tavsiye alınarak yapılması gerektiği düşüncesini taşıyan öğrencilerin önümüzdeki haftalarda protestolara devam etmesi bekleniyor.

 

Last modified onSunday, 14 December 2014 14:11
Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!