Logo
Print this page

Yalnızlar Sesleniyor! Doğu Makedonya'daki Kültür Mirasları Eriyor

Bilindiği gibi Doğu Makedonya her anlama kanayan yaramızdır. Bu hafta Doğu Makedonya’nın en köşesinde bulunan ve Türk kültürünü korumak için mücadele eden tarihi değerlerimize değineceğiz. Ustumca’ya bağlı olan ve 15 kilometre uzaklığında bulunna Radova köyünün sorunlarını yazacağız. Radova köyü Osmanlı döneminde kalan ve daha önceleri  Türklerin yoğun olarak yaşadıkları bir köydü. Yapılan göçlerle köde yaşayan Türk ailelerin çoğu, Türkiye’nin İzmir şehrine göç etmiş. Şuanda Radova köyünde dört hane Türk yaşamakta.

Türk halkı geçimini çiftçilikten sağlıyor. Biber,domates, lahana ve benzeri sebze ürünlerini yetiştirerek ayakta kalıyorlar. Daha eskilerde kalan dini Türk mirasları yavaş yavaş erimeye başladı. Radova köyünde bulunna cami, mezarlık, vakıf yer, orta köy çeşmesi, eski mektep ve kimsesizliği bırakılan topraklar eriyor. Köyün ortasında bulunan Orta köy camisi şuanada ayakta zor bir şekilde duruyor. Tamir edilmesi için yardım severlerin yardım elini bekliyor. Vakıf yerinde bulunan bina yıkıldı. 30 dönümlük olan mezarlık yavaş yavaş daralıyor. Tapuları alınmadan bırakılan tarlalar başkaların ellerine geçti.
Ustumca’ya bağlı olan ve birer, ikişer, üçer veya daha çok hanelik olan köyler bulunuyor. Bunlar, Memeşli, Hamzalı, Radanya, Çanaklı ve Angeltsi köyleridir. Bunun yanı sıra bu köylrde ve başka köylerde birçok tarihi miraslarımız var. Bu tarihi miraslarımız suistimal ediliyor.Var olan miraslar ya yıkılır yada darbe vurulur.
Buna benzer birçok şehir ve köyde tarihi miraslar yok oluyor. Radoviş köylerinde de sorunlar yanı. Bir hane Türk köü olan Podreş’teki tarihi miraslarımız yok olmaya terk edilmiş. İştip’e bağlı Puhçe ve Lakavitsa köylerinde de bir ikişer hane Türk yaşamakta. Demir Kapı’ya bağlı Çeleves ve Laka köyleride bu insansızlık sorununu yaşıyor. Çeleves köyünde buluna cami tamamen yıkılmak üzere ve hiç bir yerden her hangi bir yardım yapılmıyor. Köprülü’ye bağlı Cumalı köyündeki cami her gün biraz daha yıkılmaya yaklaşıyor. Bir hane Türkün yaşadığı bu köydeki caminin yapımı için hiç bir destek yapılmıyor.
 Makdon halkı arasında yaşamaya mecbur kalan köylülerle görüştük ve bizlere şu mesajları iletmemizi istediler. “Burada çok yalnız kaldık, belkide unutulduk. Türklerin çok yaşadığı köyler ziyaret eilir, yardım edilir. Yalnız kalanlara bakılmıyor bile. Türklük Türkler arasında korunmuyor. Yabancılarla yan yana iken kendini korumak Türklüktür. Bizlerin Türk yetkililere bir mesajımız var. Bizi değilse  atalarımızdan kalma tarihi kültürlerimizi ziyaret etsinler  veya arka çıkıp korusunlar. Göz göre göre yok olmasını istemiyoruz. Her zaman kapılarımız herkese açık bir vaziyettedir” diye konuştular.

 

Kaynak: Bekir Abdi  - YeniBalkan   

Last modified onMonday, 20 April 2009 14:21
Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!