Logo
Print this page

Cumhurbaşkanı adayları belli oldu


 
Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerin 22 Mart'ta yapılacağının açıklanmasıyla, Makedonya'nın önde gelen partilerin tümü de adaylarını açıkladı.
En büyük iki parti de siyaset bilimleri profesörleri aday gösterirken, bunlardan birisi 1994'lerin hükümetlerinde görev almıştı. Üsküp Üniversitesi profesörü George İvanov, parti kongresinde ezici bir farkla iktidardaki VMRO DPMNE'nin adaylığını kazandı. Konuşmasında aday, "Başbakan Nikola Gruevski liderliğindeki VMRO DPMNE Makedonlar, Türkler, Romanlar ve diğer etnik unsurları birleştiren bir atmosfer meydana getirmiştir." dedi.

Ana muhalefet partisi SDSM, küçük Yeni Sosyal Demokratların da desteğini alan Lyubomir Fırçkovski'yi seçti. Şu anda siyaset bilimci olarak görev yapan Fırçkovski, İçişleri ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. SDSM Başkanı Zoran Zaev, Fırçkovski'nin seçilmesi sonrasında yaptığı konuşmada, "Gruevski kolayca kontrol edebileceği bir aday seçti ve seçimini siyasi yüzleşmeden yana yaptı. Bizler bu zararlı ve tecritçi politikayı mağlup etmeye odaklandık." dedi.

Diğer partiler de kendi adaylarını öne sürdüler. İktidardaki etnik Arnavut partisi DUİ, Eski Ulaştırma Bakanı Agron Bucaku'yu aday gösterdi. Muhalefet Arnavut partisi DPA ise yine profesör Miruşe Hoca'yı öne sürdü. O ve bağımsız Slacana Taseva bu yılın iki bayan cumhurbaşkanı adayı oldular. Üçüncü bir Arnavut partisi, PDP ise eski Genel Başkanı Nevzat Halili'yi aday gösterdi. Bu arada Yeni Demokrasi Partisi de Genel Başkanı İmer Selmani'yi aday gösterdi. Selmani 2006/2008 tarihleri arasinda VMRO/DPMNE/DPA koalisyonunda Sağlık Bakanı olarak görev yapmıştı. Liberal Demokratların adayı eski NATO Büyükelçisi Nano Ruujin oldu. Rujin, büyük saygı gören eski Dışişleri Bakanı ve BM Genel Meclis Başkanı Sırcan Kerimin SDSM'den aday olmayı reddetmesi sonrasında aday olmaya karar verdi. Adı en kötüye çıkmış adaysa, hakkındaki savaş suçu iddialarından ötürü üç yıldan uzun süre Lahey'de hapis yattıktan sonra beraat eden eski İçişleri Bakanı Lyube Boşkovski. Boşkovski bağımsız aday olarak yarışıyor. Setimes

Last modified onMonday, 20 April 2009 14:20
Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!