< < <
Logo
Print this page

Depremin Ardından Yıkılan İnsanlar

Değerli okuyucular….

Bu köşe yazımda sizlere Doğu Makedonya’da deprem sonrası Türklerin durumundan bahsetmek isterim.

Mayıs 2009 yılında itibaren devam eden depremler Makedonya da yaşayan tüm Türkleri yasa boğmuştu. Depremin ardından ilk Gostivar da kurulan ‘Şefkat’ Kültür ve Yardımlaşma Derneği ardından Vrapçişte de kurulan ‘Selamet’ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Doğu Makedonya’da yaşayan Türk kardeşlerimize yardımlarını götürdü. Bu yardımlar orada yaşayan birçok kardeşimizin ihtiyacını eminim gidermiştir. Buradan bu iki değerli kuruluşa diğer çalışmalarında başarılar dileyip konuya dönmek isterim.

Bende Doğu Makedonya da deprem sonrası manzarayı görmek için harekete koyuldum. Akşam saatlerinde Doğu Makedonya’da kurulan Türk köyleri arasında Bahçe Boz köyünde durdum. Bahçe Boz’da Hamdi İbrahim kardeşimizin evinde misafir olduk Evinde derken avlusunda demek daha doğru olur diye düşünüyorum. Osmanlı mimarisiyle yapılan ev deprem yüzünden yaşanmaz hale gelmişti. Dışarıda evin temelini oluşturan sütunlar çatlamış evin çatısı çökme durumuna gelmişti. İbrahim ailesi depremin şiddetini anlatırken bende orada hafif geçen depreme şahit oldum. Her saat başı Doğu Makedonya da aralıklarla deprem geçmektedir. Bahçe Boz’da İbrahim ailesi gibi birçok aile hayatlarından endişe etmektedirler. Bu şiddetli depremlerde Bahçe Boz gibi köylere Makedonya Devleti tarafından sadece 2 çadır verilmişti. Halk bu çadırlarda gecelerini geçirip sabah dağ yamaçlarında kurulduğu için yılanlarla çadırda karşılaşıyor. Birçok kardeşimiz psikolojik olarak çökmüş durumda.

Bende bu deprem hususunda ahaliyle konuşma fırsatını buldum. Deprem bugün olduğu gibi 1931 yılında uzun süre Doğu Makedonya da geçmiş. Bu depremin kaynağı ahaliye göre Yunanistan bölümünde yer alan aktif bir volkanmış. Volkan ne zaman harekete geçse Bahçe Bozda depreme yol açarmış. Tabi bu Makedonya devleti tarafınca kesinleşmedi. Ancak şunu dile getirebiliriz ki görünen tablo hiç iç açıcı değildi. Bahçe Boz ahalisi geleceklerinden endişeli. Bazen çocukları için gece nöbetine de kalıyorlar.

Devlet tarafınca kurulan çadırlar takriben 2 metrelik çadırlar. İki çadırda sadece çocuk ve kadınlar kalmaktadır. Gece yarısında uğultulara tanık olan çocukların gözünde inanılmaz bir korku vardı. Köyün çoğunluğu hayvancılıkla uğraştığı için geçimlerini sağladıkları hayvanlarından da endişeli.

Geceleri uğultulu depremler yaşanırken, gündüzleri Bahçe Boz da yaşayan kadınlar durmadan ola gelen depremlerin bitmesi için durmadan dua etmektedirler.

Doğu Makedonya’da kimi belediye temsilcilerin korkacak bir şey yok, evlerinize girebilirsiniz demesi benim baya aklımı karıştırdı. İnsanın bu tabloyu görmesi ve bir şey olmamış gibi davranması doğru mu sizce. Evlerin çatısı bırakın büyük sarsıntıya nerdeyse rüzgara bile dayanamaz olmuş, orada hayatın devam etmesi sizce doğru mu? Korkarım hükümet tarafından orada yaşayan kardeşlerimize bir destek gelmese belki hayatlar sönmeye başlayacaktır. Şimdi verilen çadırlarda hayat devam edebilir çünkü dışarısı bahar. Ya kış aylarında orada yaşayan Türk kardeşlerimiz ne yapacaklar. Allah korusun bu kötü sonu düşünmek bile beni üzüntüye boğuyor.

En kısa bir tarihte orada yaşayan değerli kardeşlerimize hükümetimiz yardımını sunmalı. Seçimlerde sağa sola para saçan partililer orada sadece oylar için mi gidiyor? Makedonya’da kurulan partilerde orada yardımda bulunmalı.
Değerli okuyucular inanın Doğu Makedonya’da devam eden depremler sadece evleri harap hale getirmemiş. Evlerin içinde kurulan nice yuvaları da harap hale getirmiş. Allah (c.c) deprem yüzünden acı çeken kardeşlerimize yar ve yardımcı olsun.

Diğer yazımda görüşmek üzere..

 

Last modified onTuesday, 06 December 2011 18:12
Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!