Logo
Print this page

Bu bayram Makedonya Türklerinin varlığının kanıtıdır

Makedonya Türklerinin resmi bayramı olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nın merkezi töreni, bu akşam Makeodnya Türk Sivil Teşkilatlar Birliği ( MATÜSİTEB) organizasynunda T.C. Üsküp Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre, Yurtdışı Türkler ve Akraba Türkleri Başkanlığı’nın desteği ile Üsküp’teki Holiday İnn otelinde gerçekleştirilen “Dünden yarına Makedonya’da Türkçe Eğitim” konulu konferansla yapıldı.

 

 Konferansa, Devlet Bakanı Furkan Çako, T.C. Üsküp Büykelçisi Ömür Şölendil, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat,  bilim adamları, sanatçılar, siyasetçiler, öğretmenler, işadamları ve diğer davetliler katıldı.

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, “Bu bayram sadece bir bireyin, sadece bir derneğin ya da sadece bir partinin bayramı değildir. Bu önemli Bayram, Makedonya’da yaşayan büyük-küçük, partili-partisiz, tüm Makedonya Türklerinin bayramıdır” dedi.

Bakan Çako, “Dönemin ağır sosyo ekonomik koşulları içerisinde Türk eğitiminin devamı için uğraş vermiş olan tüm değerli büyüklerimiz ve öğretmenelrimizin önünde saygıyla eğiliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Dilini yitiren toplumların kimliğini kaybetmeye mahmum olduğunu vurgulayan T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, “Güzel dilimizin, ortak tarih, coğrafya ve kültürü paylaştığımız bu dost ülkede yaşatılmasına ve geliştirilmesine imkan sağlayan Makedonya yöneticilerine ve devletine ayrıca teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Büyükelçi Şölendil, Makedonya’daki Türkçe eğitimde halen bazı eksiklikler olduğunu ancak elbirliğiyle bu sıkıntıların önümüzdeki dönemde çözüleceğine dair temennilerini iletti.

-TİKA, 200’den fazla okul inşa ve restore etti  

TİKA Balkanalr ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik, TİKA’nın dünya çapında ve Makedonya’da eğitim gelişmesine büyük katkı sağladığını kaydetti. Çevik, “TİKA dünyada 100’den fazla okul inşa etmiş ve 100’den fazla okulu restore etmiştir. Makedonya’da ise 8 okul inşaatı ve 18 okulun tadilatını gerçekleştirmiş ve buralarda eğitim kalitesinin desteklenmesini sağladı” ifadelerini kullandı.

Çevik, “Bu toplantının sonunda elde edilecek olan verilerin de Türk dilinin gelişmesine katkı sağlayacağının, Yeni Türkiye’nin dünyada oluşturmaya çalıştığı barış kuşağında da yeni gençlerin yetiştirilmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.

MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, 21 Aralık Bayramının Makednya Türklerinin varlığının kanıtı olduğuna dikkat çekti. İbrahim, “Türk toplumu, Türk okullarıyla, kültürüyle, edebiyatıyla, sanatıyla, tarihiyle, geleneğiyle ve manevi değerleriyle asırlardır bu topraklarda kendi varlığını sürdürmüş ve gelecekte sürdürmeye kararlıdır” diye konuştu. Selamlama konuşmalarının ardından, konferansın birinci oturumuna geçildi. Başkanlığını Prof. Dr. Numan Aruç’un yaptığı oturumda, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen ile Kiril ve Metodiy Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevin Arslan konuşma yaptı.

Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Burhan Köroğlu’nun yaptığı ikinci oturumda ise Makedonya Tarih Enstitüsü danışmanı Prof. Dr. Ahmet Şerif ve Gazi EğitimFakültesi Türkçe Eğitim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necati Demir tebliğlerini sundu.

-Türkçe Eğitim Bayramı

21 Aralık 1944’te Makedonya’da yaşayan Türklerin Osmanlıdan sonra yeniden eğitim haklarını kazandığı gün olarak kaydediliyor.15 Şubat 2007 yılından itibaren, bu gün Makedonya Türklerinin resmi bayramı olan kutlanıyor.

Kutlamalar, 23 Aralık’ta Aleksadar Palace otelinde verilecek olan resepsiyonla sona erecek. Resepsiyona, T.C. Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılması bekleniyor.

Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!